skip to Main Content

Om Bovaer och lite annat

Ja, idag blir mitt blogginlägg lite av en annan sort än jag brukar skriva. Jag är ju inte mycket av debattör precis men det här ämnet ligger mig ändå varmt om hjärtat av flera skäl. Ett av skälen är att jag är just fasteterapeut och har läst mycket om nutrition (både i den utbildningen och som extrakurs när jag läste till sjuksköterska) och tillsatser i mat och vad det gör med våra kroppar. Ett annat skäl är att jag ogillar skarpt när det mixtras och experimenteras med människor, djur och natur. De händelser som skett de senaste åren har triggat mig något alldeles oerhört.

Bovaer är ett medel som ges till mjölkkor som tillsats till deras foder. Det är ett projekt som pågått i många år i Finland och även i Sverige i flera år, utan att vi konsumenter riktigt vetat om det. Tanken med Bovaer är att kossorna inte skall få så kraftig gasbildning och att deras produktion av metangas vid matsmältningen skall minska. För miljön och att minska klimatpåverkan. Bovaer är dyrt och bönderna får bekosta det själva, men de förväntas delta i detta projekt om de levererar till Arla och Norrmejerier. De förväntas delta i klimat och miljöarbetet som en god bonde.

Bovaer sägs vara helt riskfritt för oss människor. Om det vet vi egentligen inte jättemycket. Bovaer ges inte till köttdjur eftersom man sett att mjölkdjuren minskar i storlek av den här fodertillsatsen. Alltså djuren blir så pass mycket mindre av att äta Bovaer så det blir en ekonomisk förlust för bonden om köttdjuren skulle få det. Man kan ju inte låta bli att undra vad det är som gör att mjölkdjuren krymper i storlek? Min högst privata teori är att deras näringsupptag och matsmältning påverkas negativt av Bovaer, därför minskar djuren i storlek. Kossorna äter redan innan preparerat hö (inplastade balar) och deras matsmältning påverkas troligen av det och metangasen ökar därför i deras matsmältningssystem. Jag är inte veterinär och djurkunnig men jag är övertygad om att de skulle må bättre av så lite preparerad föda som möjligt.

Christina Grossi är en kvinna (psykolog, författare, yogalärare mm) som ofta lägger ut korta YouTube-videos där hon reflekterar över händelser i världen just nu. Jag älskar inte allt hon säger men ett av hennes klokare reflektioner om just Bovaer var att hon hellre såg jordbruken använda sig av regenerativ odling istället för att utarma jordarna som det görs i dagens jordbruk. Hon menade att detta sätt att odla kossornas föda, påverkade kossorna och deras kroppar/matsmältning negativt och det borde vara där man började istället för att mixtra med mera pulver och konstigheter istället för naturliga lösningar. Jag kan bara instämma med henne!

Jag personligen gillar inte tanken på att dricka mjölk med Bovaer i. Kan tyckas larvigt men jag vill inte riskera något vad gäller min kropp och min hälsa. Vi vet för lite och detta experimenterande är inte ok enligt mig. Det sker för mycket i det dolda numera. Jag rekommenderar ändå ingen att äta och dricka mjölkmat då det ökar slembildningen i våra kroppar samt att mjölk är mycket sött och blodsockerhöjande kost är triggande på många mindre bra processer i våra kroppar. Men, ändå. Bovaer finns nu i mjölk, ost, mjukost, smör, mjölkpulver – dvs bröd, fil, yoghurt, grädde, CremeFraiche, gräddfil med mera, med mera. Värt att tänka på.

Osten tilllverkas numera oftare med ystenzym än med ostlöpe och i många andra produkter finns citronsyra med. Båda ystenzym och citronsyra processas fram med svartmögel i produktionsprocessen. Svartmögel är svårt allergiframkallande.

Så vad du gör, oavsett vad du tycker om det här blogginlägget. Läs på och bilda dig en uppfattning om vad just du tycker är ok för dig och din kropp. Flyt inte bara med. Gör ett aktivt val. Vill du så handla så ofta du kan av en lokal bonde som inte använder konstigheter till sina kossor. Som låter korna vara ute på bete och äta opreparerad föda.

En frisk ko, så frisk hon kan bli i dagens jordbruk. Det ger oss människor en chans att få vara friska. För vi blir ju vad vi äter. <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top