skip to Main Content
Lymfdränage?

Lymfdränage?

Hej igen! 

Vill idag berätta lite om medicinsk lymfterapi, vad det är för något och vad det är bra för.

Jag gick utbildning till medicinsk lymfterapeut i Stockholm för Tom Väisanen. För närvarande är det endast han som diplomerar till medicinsk lymfterapeut (ML). Mig veterligen. 

Vad är skillnaden mellan de olika typerna av lymfterapeuter kan man undra.  Jo skillnaden är den att ML kan du endast bli om du har en legitimation i grunden. Som ML får du ställa diagnos, rekommendera behandling och utföra vissa specifika behandlingar. 

Lymfdränage vad är det då bra för?  

Ja ett lymfsystem har vi allihop, fast det är ganska tyst omkring det. Hela systemet består av lymfkärl, lymfknutor, mjälten, brässen och halsmandlarna. Vi har tunna lymfkapillärer som går från huden in mot och genom lymfknutorna in djupare i kroppen och vidare i form av grövre lymfkärl som tömmer sig i de stora venerna. 

Lymfsystemet är viktig då den har flera uppgifter såsom hålla vätskebalansen i kroppen och kroppens vävnader och spela en avgörande roll i kroppens immunförsvar och som vårt reningsverk. I våra lymfknutor hanteras oönskade bakterier och celler, de förs dit via lymfvätskan i lymfkärlen och de dödas av våra vita blodkroppar som huserar i lymfknutorna bland annat. Mjälten och Brässen fungerar på samma sätt men i de organen mognar olika typer av vita blodkroppar och “mördarceller”. 

Ni förstår säkert att det inte blir bra när lymfsystemet havererar. Det kan det göra av en medfödd orsak, trauma eller operation. Ibland vet man inte varför helt enkelt.  Lymfsystemet behöver fungera bra för att du skall må bra.

Lymfdränage kan utföras både som manuellt lymfdränage (MLD) och med lymfapress. MLD är en mild behandling som inte gör ont men är mycket effektiv. Man utför den i ett speciellt mönster för att den skall fungera på bästa sätt. 

En lymfapress är en maskin som jag kopplar en byxa eller jacka till. I den finns luftkuddar som pumpas upp i en speciell rytm för att du skall få bästa effekt av behandlingen. 

Har du ont någonstans, ofta infektioner i bihålor, huvudvärk, smärta i rygg och nacke, benen, svullnader av oklar orsak eller något annat du funderar över. Tveka inte att höra av dig för en konsultation!   

Back To Top